Eerlijk is eerlijk, die Nederlandse taal is toch nog best ingewikkeld. Gelukkig helpt Marjolein ons met haar ‘speltips’ een heel eind op weg. Dus pak een pen, schrijf mee en let goed op bij dit lesje Nederlands!
1. Marjolein geeft dus tips zodat wij allemaal beter leren spellen.
Speltip 2
Als je naar een restaurant gaat, ga je uit eten. Met spatie dus, niet aan elkaar. Je kunt ook iets uitvreten, maar dan ben je een schelm.
— Marjolein (@MvEnk72) February 22, 2024
2. En dat is best nodig. Gelukkig is daar onze Taalzuster!
Speltip 7
Toch een beetje ontleden met de Taalzuster. Hun wordt gebruikt als bezittelijk voornaamwoord: dat is hun probleem. Of als meewerkend voorwerp zonder voorzetsel: ik heb het hun gegeven. Verder wordt hun niet gebruikt. En met voorzetsel is het hen: aan hen gegeven.
— Marjolein (@MvEnk72) February 29, 2024
3. Onthouden dus!
Speltip 9
Continu krijgt alleen een e bij een zelfstandig naamwoord. Dus: een continue woordenstroom. Als het ‘los’ staat (even simpel voor de ontleed-weigeraars) is het zonder e: zij praat continu. Geldt voor de meeste -u-woorden. Behalve promiscue: altijd een e op het eind.
— Marjolein (@MvEnk72) March 4, 2024
4. Want laten we eerlijk wezen.
Speltip 10
Het meervoud van (zelfstandig naam)woorden eindigend op -ie. Oliën of categorieën? Hangt af van de klemtóón. Ligt die op de -ie, dan komt er een extra e bij. Dat gaat soms fout met skiën, dat wordt geschreven als skieën. Dom: het is ski + een werkwoord net als liefde.
— Marjolein (@MvEnk72) March 5, 2024
5. Het is ook allemaal ingewikkeld.
Speltip 11
Interpunctie is voor de niet-wappies, dus let goed op. Vandaag de ;.
De ; gebruik je als scheidingsteken in een opsomming en verder overal waar je een lange pauze hoort in een zin. Het is eigenlijk een komma-plus. Wordt vaak fout gebruikt. De : volgt morgen.— Marjolein (@MvEnk72) March 6, 2024
6. Dus schrijf gerust mee!
Speltip 12
Je gebruikt de : waar je nu een ; zet, want velen doen dat fout 🤪
De : gebruik je voor een citaat, een opsomming, een aankondiging of onderbouwing, een samenvatting (kan), causaal verband tussen de twee delen ervoor en erna en vast nog meer. Liefs van de Taalzuster
— Marjolein (@MvEnk72) March 7, 2024
7. Zo zit dat dus.
Speltip 14
Waar waren we gebleven, o ja: mijn. Mijn is een bezittelijk voornaamwoord en geeft dus bezit aan. ME IS FOUT. Vrijwel altijd staat mijn voor een zelfst. naamwoord: mijn team, mijn gepraat, mijn mijnwerker. Soms wordt het gebruikt als afko van een eigennaam.
— Marjolein (@MvEnk72) March 11, 2024
8. Want je bent nooit te oud om te leren!
Speltip 16
Als je verwijst naar een onzijdig zelfstandig naamwoord (dus met het lidwoord het), doe je dat met ‘dat’ en niet met ‘die’. ‘Het wurgcontract dat mijn zaakwaarnemer tekende.’ En ‘welke’ is ook fout, dan moet het altijd nog ‘welk’ zijn (maar sowieso niet mooi/stoffig).
— Marjolein (@MvEnk72) March 14, 2024
9. Die Nederlandse grammatica is bepaald niet makkelijk.
Speltip 17
Het boek DAT ik vorige week kocht is het enige WAT mijn hartje begeert.
Verwijs je naar iets wat bepaald is (tastbaar, afgebakend, een aantal etc.) dan gebruik je DAT. Verwijs je naar iets onbepaalds (alles, het enige (van alles), mooiste etc.) dan gebruik je WAT.— Marjolein (@MvEnk72) March 15, 2024
10. En je kunt de tips gelijk zelf toepassen!
Speltip 18
Soms schrijf je een tussenvoegsel in een eigennaam met een hoofdletter. Dat doe je als er geen (voor)naam of initiaal/initialen voor staat/staan. Het is dus: ‘Beste Bert de Haan’ of ‘Beste meneer De Haan’.
— Marjolein (@MvEnk72) March 18, 2024
11. Knoop het in je oren!
Speltip 19
Vandaag een jantje-van-leiden: gewoon weten hoe het heurt.
Persé moet zijn per se.
Zowieso: sowieso.
Onmiddelijk moet zijn onmiddellijk.
Verassing: fout tenzij crematie. Het is verrassing.
Vanacht, balonnen: fout. Vannacht, ballonnen.
Ten alle tijden: te allen tijde.— Marjolein (@MvEnk72) March 19, 2024
12. Wist jij dit al?
Speltip 20
Een accent op een klinker om nadruk te leggen is vrijwel altijd een accent aigu (streepje naar rechts, ‘wind mee’). ‘Dat paasei was écht enorm.’ Of: ‘echt enórm’. Wil je hè zeggen als je iemand niet hebt verstaan, dan wel met accent grave (naar links, ‘wind tegen’).
— Marjolein (@MvEnk72) March 20, 2024
13. Stamp het er nog maar eens in. Succes!
Speltip 21
Maar weer een lomp lijstje, want ontleden vinden de meesten niet zo leuk geloof ik.
Ik word-word ik.
Jij wordt-word jij.
Hij/zij wordt-wordt hij/zij.
Als je ter controle het werkwoord ‘lopen’ vervoegt, gaat het altijd goed.— Marjolein (@MvEnk72) March 21, 2024