Laten we het hebben over een zorgwekkende trend die steeds meer mensen raakt: “shared dining.” Deze opkomende eetstijl verovert vooral de Randstad, maar ook in middelgrote steden moet je oppassen voor deze gedeelde eetervaring. @KatherijnDB heeft er een draadje over gemaakt op X.
1. Laten we het even over deze nieuwe trend hebben.
Ik wil het graag met jullie hebben over een schrijnende maatschappelijke ontwikkeling, die vele mensen raakt: "shared dining". Je komt deze "trend" met name tegen in de randstad, maar ook in de middelgrote provinciestad moet je op je hoeden zijn. In deze馃Уleg ik uit wat het is
2. Dat ziet er allemaal positief uit.
Op een dag in het weekend wil je met je beste vriend, partner of collega's even lekker uit eten. Terwijl je door de stad loopt en menukaarten bekijkt kom je aan bij een restaurant dat er hip uitziet. De hoofdgerechten die je op de kaart ziet lijken redelijk voordelig...
3. Trigger warning!
...en dus besluit je naar binnen te gaan. Jij en je gezelschap bestellen een drankje. Vervolgens komt de ober met de menukaart en vraagt vervolgens *trigger warning* "Bent u bekend met ons concept?".
4. Nu moet je wel blijven zitten.
Als die vraag word gesteld ben je de pineut, want je zit inmiddels al in het restaurant en weglopen? Tsja... g锚nant...
5. Lekker samen genieten.
Wat is dat concept dan? Nou "shared dining"! Er wordt je aangeraden om zo'n twee 脿 drie gerechtjes per persoon te bestellen, zodat je "zoveel mogelijk kan proeven", zegt de ober. "Onze porties zijn dus wat kleiner, zodat je lekker kan genieten"
6. Tja, daar ga je dan.
En zodoende betaal je dertien euro voor een gebaksbordje met "Korean glazed prok belly", wat in de praktijk drie minuscule stukjes buikspek zijn. Ook de andere gerechtjes, "biefstukpuntjes " met een of andere onbekende groente die nergens naar smaakt,
7. Echt genieten.
"flatbread" (een voorverpakt exemplaar die 2 minuten in de oven moet) met feta en vijgen, "mini hamburgers", een bolletje burrata zijn verdomd klein, maar je betaalt hier dus wel 12 tot 20 euro voor.
8. Heel leuk ja.
Maar ja, shared dining gaat om de ervaring toch? Lekker met je gezelschap kissebissen over wie dat ene stukje overgebleven gefrituurde bloemkool in hoisin-dressing mag! Super leuk! /s
9. Laat de Spanjaarden het niet zien.
Sommige restaurants gaan zelfs zo ver dat ze het een "Tapasconcept" noemen. Pardon? Ooit in Spanje geweest? Daar krijg je voor vier euro zo'n bak patatas bravas... *Kuch* culturele toe-eigening *kuch*
10. Dus stop er maar weer mee.
Echt niemand (behalve de gemiddelde anne-fleur die met haar vriendinnetjes haar instagram wil volspammen met deze gerechtjes) vindt Shared Dining leuk. Niemand.
11. Maar het is nu wel genoeg geweest.
Daarom zeg ik tegen alle restaurantondernemers in Nederland: STOP HET SHARED DINING CONCEPT. Jullie hebben in samenwerking met de stagaires bij Vogue, Marie Claire, Linda en andere vrouwenbladen ons doen geloven dat dit h茅t nieuwe concept is...
12. Fijn weekend!
Nou dat is het niet. Het is godvergeten duur en jullie gerechtjes zijn echt niet zo bijzonder. Het is genoeg. Ik wil van mijn eigen bord een goede portie voedsel eten. #StopHetSharedDiningConcept Dat was mijn rant voor vandaag. Fijn weekend.